İki İpli Uçurtma İplerinin Bakımı

Burada iki ipli uçurtmaların en önemli parçalarından biri olan iplerin bakımı, eşitlenmesi ve kaplama yapılmasını (sleeving) anlatacağım.

Resimli anlatımı buradan bilgisayarınıza indirebilirsiniz: İki İpli Uçurtma İplerinin Bakımı (Türkçe – 8,9 MB)

İplerin Kontrolü

Her sezon başında ve sonunda ve de çok rüzgarlı bir uçuştan sonra iplerinizi olası kopma ve yıpranma belirtileri ve oluşabilecek uzunluk farklılıkları için kontrol etmeniz gerekmektedir.
Bunun için;

  1. İplerinizin ikisini de bir noktaya sabitleyin.
  2. Bütün ipinizi açın ve bir miktar gerdirin.
  3. İplerinizde uzunluk farkı olup olmadığını kontrol edin.
  4. İpleri biraz daha gerdirip esneme yapıp yapmadıklarını kontrol edin.
  5. Eğer ipler size çok kirli geldiyse ıslak bir bezle fazla bastırmadan silebilirsiniz.
  6. İpleriniz toplarken veya toplamadan önce iplerde düğüm, liflenme, topaklanma veya aşırı aşınma gibi kopma belirtilerine dikkat edin.

Böylece iplerinizi olası kopmalara karşı kontrol etmiş olacak ve gerekli ayarlamaları yaparak uçuşunuzda en iyi kontrolü elde edip, olabildiğince çok keyif alabileceksiniz.

İplerin Uzunluklarının Eşitlenmesi

Uçuş şekline ve hava koşullarına göre ipler zamanla uzayabilir. İplerinizin uzunluğunu yukarıda yazıldığı gibi kontrol ederken eğer ciddi bir uzunluk farkı varsa iplerinizi eşitlemeniz gerekir. Bu fark tamamen size göredir; benim için 5cm’lik bir fark yakın zamanda eşitle demekken, 10cm’lik bir fark acil olarak eşitle demektir.
Bunun için;

  1. İplerinizin ikisini de bir noktaya sabitleyin.
  2. Bütün ipinizi açın ve bir miktar gerdirin.
  3. İplerin ikisi de aynı gerginlikte iken her iki uçurtma ipinizi de aynı noktadan bir kalem ile işaretleyin. Bu işaret kaplama ipinizin (sleeving’inizin) ucunun nerede olması gerektiğini gösterir.
  4. Kaplama iplerinizdeki (sleeving’inizdeki) bütün düğümleri söküp, kaplama ipinizi işaretli noktaya kadar uçurtma ipinizin üstünde kaydırın.
  5. İplerinizi ve kaplama ipini gerdirip, kaplama iplerinizin her iki ucunu da ucundan 1cm mesafede işaretleyin. Bu işaretler kaplama iplerinize nerelerden düğüm atacağınızı gösterir.
  6. İplerini aynı gerginlikte tutup, kaplama ipiniz üzerindeki işaretlerden kaplama ipinizin başına ve sonuna birer düğüm atın. Bu düğümler uçurtma ipinizin kaplama ipi içerisinde kaymasını engelleyecektir.
  7. Kaplama ipinizi düğümler yan yana gelecek şekilde ikiye katlayın ve katlanmış kaplama ipinize düğümlere olabildiğince yakın olacak bir şekilde düğüm atın.
  8. Her iki ipinizin her iki ucu için de aynı işlemleri yaptıktan sonra iplerinizi tekrar gerdirip gerekiyorsa düğümleri kaydırarak ince ayarlamaları yapın, amacınız ipler aynı gerginlikteyken aynı uzunlukta olmaları.
  9. Eğer sonuçtan memmunsanız uçurtma ipinizin kaplama ipinden çıkan ve fazlalık olan kısmını kesip ucunu eritebilirsiniz.

Böylece iplerinizin uzunluğunu eşitlemiş olacaksınız.

İplerinize Kaplama (Sleeving) Takmak

Kimi zaman kaplama iplerinizi değiştirmek, aldığınız yeni bir ipe veya kopan bir ipinize tekrar kaplama ipi takmak isteyeceksiniz. Bu noktada içinde özel bir kaplama teli ve iki çift kaplama ipi olan kaplama seti (sleeving set/kit) gerekecektir. Eğer böyle bir setiniz yoksa kaplama ipi olabilecek içi boş bir ip ve büyük, ucu sivri olmayan bir dikiş iğnesi kullanabilirsiniz.
Kaplama Teli ile Kaplama İpini Takmak

  1. Kaplama telinizi kaplama iplerinden birinin içine tamamen sokun, ucunun ipin öbür tarafından çıktığından emin olun.
  2. Eğer kaplama ipinizin uçları eritilmemişse, kaplama teli ipin içindeyken bir çakmak yardımı ile kaplama ipinizin her iki ucunu da hafifçe eritin.
  3. Kaplama telinizin ucundaki kısımdan uçurtma ipinizi 5cm kadar geçirin ve uçurtma ipinizin kaplama telinin en ucuna iyice sıkıştığından emin olun.
  4. Kaplama telinizin ucundaki toptan tutup çekerek uçurtma ipinizi, kaplama ipinizin içinden tamamen geçirin.
  5. Uçurtma ipiniz kaplama ipinin içinden tamamen geçtikten sonra uçurtma ipinizi kaplama telinden ayırabilirsiniz.
  6. 1’den 5’e kadar olan adımları diğer ipinizin ucu için de tekrarlayın.
  7. Bundan sonra İplerinizin Uzunluklarının Eşitlenmesi kısmındaki adımları takip edin.
  8. 1’den 7’ye kadar olan adımları iplerinizin diğer uçları için de tekrarlayın.

İğne ile Kaplama İpini Takmak

  1. Eğer kaplama ipinizin uçları eritilmemişse, iğnenizi kaplama ipinin bir ucundan iğnenin yarısına kadar sokup, iğne ipin içindeyken bir çakmak yardımı ile kaplama ipinizin her iki ucunu da hafifçe eritin. Bu işlemi her iki kaplama ipinizin her iki ucu için de tekrarlayın.
  2. Uçurtma ipinizini iğnenin ilmiğinden 5cm kadar geçirin.
  3. Uçurtma ipinizin takılı olduğu iğneninizi kaplama iplerinden birinin içinden tamamen geçirip uçurtma ipinizin kaplama ipnizin öbür ucundan 5cm kadar çıkmasını sağlayın.
  4. 1’den 3’e kadar olan adımları diğer ipinizin ucu için de tekrarlayın.
  5. Bundan sonra İplerinizin Uzunluklarının Eşitlenmesi kısmındaki adımları takip edin.
  6. 1’den 5’e kadar olan adımları iplerinizin diğer uçları için de tekrarlayın.
İplerinizi Uzun Ömürlü Kılmak

İki ipli uçurtmalarımızın en önemli parçası olan ipleri olabildiğince uzun kullanmak, hem ekonomik nedenlerden hem de uçurtmamızın uçuş karakteriğinde önemli bir rol oynaması nedeni ile önemlidir.
Bunun için;

  1. Sert rüzgarlarda hafif veya çekiş gücü düşük ip kullanmamalıyız. Eğer sert rüzgarlarda hafif ip kullanırsak, ip esneme yapacak ve daha çabuk yıpranacaktır.
  2. İplerimizi yerde sürümemeliyiz. Eğer iplerimizi yerde sürürsek, kirlenmesinin yanı sıra yerdeki taş, diken, dal vb. iplerimize zarar verebilir.
  3. İplerimizi üst üste fazla bindirmemeliyiz. İki ipli uçurtmaları insanı en çok şaşırtan hareketlerinden biri de havada daireler çizebilmesidir, ve “abi ipler karışmıyor mu?” sorusu ile her iki ipli pilotu en az bir kez karşılaşmıştır. Bu noktada kullandığımız ipler sahip oldukları özel kaplama nedeni ile bu duruma göre tasarlanmış olsa da; tek yönde çok fazla sayıda takla (15 ve fazlası) atmanın sonucu olarak liflerinin birbirine dik olması ve hareket sırasında ortaya çıkan sürtünme ısısı nedeni ile iplerimiz çabuk yıpranır.
  4. Diğer uçurtma iplerine dikkat etmeliyiz. Bizim iplerimiz özel olarak tasarlandığı için, ipimiz başka bir uçurtmanın ipine takıldığı zaman çok çabuk kopabilir. Bizim iplerimizin, 5TL’ye satılan bir uçurtmanın ipine takılması bir Formula 1 aracının bir kamyona çarpmasından farksızdır.
  5. İplerimizi düzenli olarak yıpranma, esneme ve uzamaya karşı kontrol etmeliyiz.
  6. İplerimizi düzgün sarmalı ve muhafaza etmeliyiz. İplerimizi ip sarma aparatına 8 şeklinde sarmalıyız, normal sarmamız iplerin karışmasına ve cözülemeyecek karışıklıkların olmasına neden olur.
  7. İplerimizi asla kaplama ipi (sleeving) olmadan kullanmamalıyız. Kaplama ipi olmadan ipleri bağlamak, ipin dayanıklılığını %60 oranında azaltır.
  8. İplerimizin kaplama ipi (sleeving) dışında düğümü olmadığından emin olmalıyız. Kaplama ipi dışındaki bir düğüm ipin dayanıklılığını %60 oranında azaltır.