Kertik Koruyucu Yapımı

Burada özellikle iki ipli uçurtmaların kanat uçlarında bulunan kertiklere koruyucu yapılmasını anlatacağım.
Prism’in üst düzey uçurtmaları hali hazırda bu işi gören bir parça ile geliyor. Bu parçayı yelkeninizin gergi iplerini kertiğe bağladıktan sonra kertiğin üstüne geçirip hem iplerin çıkmasını engelliyor hem de iplerinizi ve kertiğinizi yer ile temastan dolayı oluşabilecek yıpranmalardan koruyorsunuz.
Eğer uçurtmanız kertik koruyucularla gelmemişse ve kertik koruyuculara ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız kolaylıkla kendiniz yapabilirsiniz.

Resimli anlatımı buradan bilgisayarınıza indirebilirsiniz: İki İpli Uçurtma Kanat Ucu Kertik Koruyucu Yapılışı (Türkçe – 2,2 MB)

Malzemeler:
  • Isı ile Daralan Makaron
    Bu malzemeyi elektronik parça satan yerlerden bulabilirsiniz. Bu parçanın özelliği ısı uygulandığı zaman daralıp sertleşmesi ve formunu korumasıdır. Elektronikte bu malzeme ile kabloları birbirlerine veya bağlantı noktalarına yalıtarak güvene almak için kullanılır. Makaronu alırken hem kertiğinizin ve gergi iplerinizin üzerinden geçebilecek kadar geniş, hem de daraldığı zaman gevşek kalmayacak boyutta almanız gerekmektedir. Ben Prism Quantum’um için katlı genişliği 2cm olan, ısıtıldığında 1.27cm’ye kadar daralabilen makaron kullandım.
  • Makas
    Evinizde zaten bir tane olduğunu varsayıyorum, yoksa da herhangi bir makas işinizi görür.
  • Isı Tabancası / Güçlü bir Saç Kurutma Makinesi / Çakmak
    Tercihen 150°C ve üstü sıcaklıklara çıkan profesyonel bir ısı tabancası kullanın. Eğer ısı
    tabancanız yoksa 150°C ve üstü sıcaklıkta üfleme yapabilen bir saç kurutma makinesi; o da
    yoksa bir çakmak işinizi görecektir.
Yapılış:
  1. Uçurtmanızı normal şekilde kurun ve kanat ve yelken gergi iplerinizi kertiğe geçirin.
  2. Kanat ucu kertiğinizin üzerine makaronu geçirebildiğiniz kadar (makaronun ucu yelkene değecek şekilde) geçirin ve kanat ucu kertiğini 0,5cm geçtiği yerden işaretleyip kesin.
  3. Kestiğiniz parçayı tekrar kanat ucu kertiğinizin üzerine geçirin.
  4. Isı tabancası / saç kurutma makinesi / çakmak kullanarak makarona dairesel bir şekilde ısı uygulayın.
    Burada dikkat etmeniz gereken şeyler;

    • Yelkeninize ve gergi iplerinize zarar vermeyin.
    • Makaronun orta ve yelkene yakın olan kısmını çok ısıtmayın, bu makaronun iyice sıkılaşıp sonradan ancak keserek çıkartılabilmesine neden olacaktır. Makaronu keserken yelkeninize, çıtanıza, ve gergi iplerinize zarar vermeniz neredeyse
      kaçınılmazdır.
    • Makaronun uç kısmını (kertiği aşan kısmını) biraz fazla ısıtın. Bu makaronunu ucunun daralmasını ve kertiğe tam oturmasını sağlayacaktır.
    • Makaronun boyun kısmını az ısıtın, çok ısıtırsanız yukarıda bahsettiğim gibi makaron çok sıkılaşacaktır. Çok az ısıtır veya ısıtmazsanız da uçuş sırasında yerinden çıkıp düşecektir.
    • Eğer ısıyı dairesel olarak makaronun her yerine eşit uygulamazsanız makaronunuzun şekli bozulacaktır.
    • Makaronu fazla ısıtıp yakmamaya dikkat edin.
  5. Aynı işlemi diğer kanat ucu kertiğiniz için de yapmayı unutmayın.